Til innholdet

Teleskopkran stulen från byggarbetsplats i Finland, hittad i Estland

En teleskopkran värd 120 000 euro stals från en byggarbetsplats i Vanda, strax utanför Helsingfors. Tjuvarna lyckades inaktivera spårsändaren genom att klippa av GPS-antennen, detta hindrade emellertid inte GSGroups sökteam från att lokalisera kranen.

- Det var en utmanande operation, men vi lyckades hitta kranen trots försök att inaktivera spårsändaren, säger Tiia Kaukolampi, försäljningschef på GSGroup Finland

En tidig morgon fick GSGroup ett samtal från Finland. I andra änden rapporterade en förtvivlad kund att en teleskopkran hade stulits under natten. När man spårade kranen såg man att den inte fanns på byggarbetsplatsen, utan på en motorväg antagligen lastad på en maskintrailer.

- Vi fick några positioner och kunde se ett mönster som tydde på att kranen var på väg att lämna Finland, och kort därefter såg vi att enheten rapporterade från en färja påväg till Estland. Då kontaktade vi den estniska polisen och informerade dem om situationen, säger Kaukolampi.

Efter en stund fick vi bekräftelse på att kranen hade nått hamnen i Estland, och då ändrade vi spårningsläge på enheten, vilket ger oss platsen för spårsändaren oftare.

Lyckades klippa GPS:n

- Sökteamet ser att kranen, fortfarande lastad på maskintrailern, har lämnat färjeterminalen och nu rör sig med mycket högre hastighet.

Plötsligt stannar kranen.

Tjuvarna svänger av motorvägen och in i ett industriområde. Sedan, från ingenstans, klipps signalerna och enheten försvinner från skärmarna inne i larmcentralen.

- Det visade sig att tjuvarna fruktade att de blev spårade och stannade för att leta efter enheter monterade på kranen. När de hittade den klippte de av GPS-antennen. När någon klipper av GPS:en gör det inte direkt vårt jobb lättare, men inte omöjligt heller, som tjuvarna hade trott.

Vi har tidigare skrivit flera artiklar om hur användningen av tre olika radiotekniker ger oss en fördel i kampen mot brott. Nu var det just dessa tekniker, kombinerat med intern kompetens, som sattes i bruk.

- Det är en dämpad och spänd stämning när en sökoperation pågår. Alla vet vad som står på spel, och alla arbetar mot samma mål: att återhämta ett stulet objekt. Den här gången: en teleskopkran värd över 100 000 euro säger Kaukolampi.

Samarbetet mellan GSGroup och den estniska polisen visar sig vara avgörande.

Vi lyckades få en del data från vår spårningsenhet, trots att GPS-antennen hade klippts av, som vi tillhandahåller till den estniska polisen. Med denna data lyckas de lokalisera och beslagta kranen för att sedan återlämna den till dess rättmätiga ägare.

- Vi är glada att vår teknologi än en gång spelade en roll i att återhämta stulna föremål och återlämna dem till deras rättmätiga ägare. Vi vill tacka den estniska polisen för deras effektiva samarbete. Gränsöverskridande samarbete är nyckeln till att bekämpa den här typen av brottslighet, säger Kaukolampi.

Relaterade nyheter