Til innholdet

Stal tre hjullastare till ett värde av 100 000 euro.

De kom dock inte långt förrän ägaren till fordonen vidtog åtgärder.

En av våra långvariga kunder i Finland, som också arbetar med fastighetsskötsel, upptäckte en morgon att tre av deras nya Kramer hjullastare hade stulits. Värdet på dessa hjullastare är väl över 100 000 €.

När kundens administratör loggade in i vårt tjänstesystem märkte han omedelbart att platsinformationen för två enheter inte stämde, och att tjuvarna hade lyckats kringgå systemet.

Dock gav GSGroups GPS-tracker, som var placerad i en av de stulna lastarna, en signal som avslöjade dess plats. Kunden kunde då snabbt fastställa platsen för enheterna i de aktuella fordonen.

När de anlände till adressen som spårsändaren angav, stod det klart att alla tre lastare var där. Stulna, men ännu inte flyttade ut ur landet, vilket är det vanliga förfarandet vid stölder som dessa. 

 -Professionella tjuvar agerar ofta på så sätt att stulen egendom tas till ett industriområde och sedan övervakar gärningsmännen området på avstånd i ungefär en dag eller två, om polisen eller någon annan kommer för att leta efter den stulna egendomen, säger Busniness Unit Manager för GSGroup Finland Oy, Pekka Naukkarinen.

Som tur var återfanns egendomen snabbt i detta fall, innan den kunde föras ut ur Finland.

- Vi ser flera fall som detta. I det här fallet berömmer vi kunden som tidigt insåg att något var fel och använde vår teknik för att ta reda på var de stulna fordonen var.

Det är svårare och mer tidskrävande att återhämta stulna föremål när de tas ut ur landet, men det är mycket möjligt att hitta och återfå dem, säger Naukkarinen.

- Tidigare i år lyckades vi återfå en uthyrningsmaskin till ett värde av mer än 100 000€, som redan hade tagits ut ur Finland. Det känns bra att kunna använda teknik för att hjälpa våra kunder att få tillbaka sina maskiner och utrustning och ställa brottslingar till svars, säger Naukkarinen.

Observera: *Maskinen på bilden är inte relaterad till händelsen.