Til innholdet

Stulen Porsche 911 GT3 RS funnen med hjälp av GPS-sändare från GSGroup

Teknologi och gott samarbete med svensk polis blev avgörande för att gripa biltjuvarna.

En stor blå lastbil svänger av på en rastplats i närheten av E4. I lastutrymmet står två stulna bilar värda över 3,5 miljoner koronor. Det föraren inte vet är att GSGroups sökteam spårat bilens position.

Helsingborg, Sverige

- En Porsche av denna typ är sällsynt, så det är klart att den drar till sig extra uppmärksamhet, säger Espen Ranvik, VD för GSGroup, om den bilen som nu har anmälts som stulen.

För det här är inte vilken bil som helst. Det är en fullutrustad Porsche 911 GT3 RS, en bil värd cirka 2,5 miljoner kronor. När ägaren till bilen insåg att den blivit stulen kontaktades genast GSGroup.

Bilen är i rörelse

GSGroups sökteam hämtar snabbt datan från bilen och aktiverar spårningsenheten. Enheten sätts i så kallat "spårningsläge" och sökoperationen påbörjas. En katt-och-råtta-lek, tjuvar mot teknologi.

- Vi får in signaler om att bilen är i rörelse. Närmare bestämt på E4 österut mot Stockholm, berättar Klas Wassberg, försäljningschef för Recovery på GSGroup.

Efter en stund indikerar signalerna att bilen stannat. Positionen visar att lastbilen befinner sig på en rastplats.

- Sökteamet har hela tiden haft nära och god dialog med polisen, och det är avgörande i sådana fall. När vi får besked om att bilen är parkerad meddelar vi koordinaterna till polisen, som snabbt är på plats, fortsätter Wassberg.

När polisen kommer till platsen syns ingen Porsche, men en stor blå lastbil. Inuti trailern har föraren försökt dölja innehållet under en presenning. Men bilen är där, och mer därtill. För under presenningen står också en pickup av typen RAM 1500 Crew Cab, även den i miljonklassen. Föraren tas in på förhör.

lastbil-polis

- Det är en extra bra känsla när vår teknologi och kompetens kan hjälpa våra kunder att återfinna stulna föremål. Vi hittade inte bara den stulna bilen, utan även en extra bil som visade sig vara stulen. Vi vill berömma polisen för ännu ett gott samarbete, säger Espen Ranvik. 

lastbil-porsche

Även Håkan Nilsson, försäljningschef på Porsche Sverige, är mycket glad över att bilen nu är funnen.

- Porsche Sverige bjuder sedan flera år tillbaka samtliga nybilskunder på installation och tre års abonnemang för spårsändare från GSGroup. Det i sig bidrar sannolikt till de relativt låga siffror vi ser när det gäller stölder av nyare Porsche, men när det som den här gången ändå sker en stöld, är det glädjande att se att tekniken fungerar och att GSGroup tillsammans med polisen lyckas stoppa förövarna.

Ranvik tror också att samarbetet mellan Porsche och GSGroup är viktigt. Särskilt när siffrorna visar att antalet sökoperationer ökar.

- Vi upplever en ökning av antalet sökningar av stulna bilar efter covid. Det verkar som om de kriminella ligorna försöker kompensera för den tid då gränserna varit stängda. Då är ett bra samarbete med polis, bilhandlare och försäkringsbolag avgörande för att hitta så många bilar som möjligt, innan de förs ut ur landet, säger Ranvik.

Föraren har i polisförhör nekat till brott och berättat hur han agerat på uppdrag av andra.

Om han döms yrkar åklagaren på att han ska utvisas ur landet.

Rättegången har ägt rum i Nyköpings tingsrätt och dom faller på tisdag, den 29 augusti.

 

Relaterade nyheter