Til innholdet

Sökandet efter den stulna Range Rovern överträffade alla förväntningar

Spårningsteknik i den stulna bilen ledde polisen till en container, där en annan stulen bil av samma typ hittades.    

 - Detta är en mycket bra dag för oss. När vår spårningsteknik kan leda till att fler stulna föremål hittas. Tjuvarna hade nog inte förväntat sig det här, säger Per Waldemar Simonsen, divisionschef för Fleet and Asset Tracking på GSGroup.  

Det var i Bromma som en kvinna gick ut på sin innergård en söndagsmorgon och upptäckte att bilen, en Range Rover Sport, var borta.  

 - Du tror det först knappt. Ens egen bil, stulen efter att ha parkerats längs med husväggen, att någon vågar, säger Simonsen. Men tyvärr ser vi att detta inte är en engångsföreteelse. 

Stölden är en realitet. Bilen är borta och bara bitar av krossat glas och hjulspår finns kvar.  

Larmjour och sökfunktion 

Bilen har spårningsenheten Spotguard monterad. Efter att ha samlat sina tankar kontaktar kvinnan både polisen och GSGroups larmlinje.  

 - Vi börjar omedelbart söka efter den stulna bilen och efter en kort stund får vi de första signalerna från spårningsenheten, säger Simonsen.  

Utmanande sökoperation  

De första signalerna visar att bilen befinner sig söder om Stockholm, men det kommer att visa sig bli en krävande operation för teamet.  

 - Våra spårningsenheterna kan sättas i så kallat "spårningsläge" i händelse av stöld. Det innebär att de skickar signaler tillbaka till oss oftare. Vi säger i princip till systemet: "Nu försöker vi hitta dig, berätta var du är". Ju starkare signalerna är, desto bättre. 

Signalerna som denna tracker sänder ut är svaga och svårare att tyda än normalt. Det kan finnas flera orsaker till detta. Störning är ett känt problem, men kriminella är bra på att försöka störa och förstöra signaler som sänds ut på andra sätt. 

Här kommer dock GSGroups egenutvecklade teknik, bestående av 3 olika positioneringstekniker, och mer än 30 års erfarenhet av spårning, samt ett otroligt gott samarbete med polisen till sin rätt.  

 - Signalerna från spårningsenheten i den stulna bilen lokaliseras så småningom till en container som placerats ut i skogen på ett friluftsområde söder om Stockholm. 

 Polisen får informationen och anländer till platsen. När de öppnar containern visar det sig att den inte bara innehåller vår kunds stulna Range Rover, utan även ytterligare en Range Rover – som också visar sig vara stulen. 

Båda bilarna, som var av årgång 2015 respektive 2016, har ett sammanlagt värde på cirka 757.500 kronor och båda bilarna var försäkrade av Folksam. 

  - Det känns bra när vår teknik och duktiga och engagerade medarbetare återigen lyckas få tillbaka stulna föremål. Det finns en bra växelverkan mellan människor och teknik, och här vill jag också berömma polisen och tacka för ännu ett gott samarbete, säger Simonsen. 

Relaterade nyheter