Til innholdet

Man vaknade av att tjuvarna körde ut hans BMW med 575 hästkrafter från uppfarten

Tjuvarna hann inte långt med BMW X5M innan polisen dök upp

Mitt i natten vaknar en man av ett ljud utanför sin bostad på Lidingö i Stockholm. Ljudet är högt, djupt och inte minst nära. Han inser snabbt att detta är ljudet från hans egen bil. En BMW X5M med 575 hästkrafter under huven. Med andra ord är det inte en stöld som sker tyst.

- Det är djärvt att gå in på en annan persons egendom och stjäla något. Men när bilen du stjäl är en BMW X5M med 575 hästkrafter är det en stöld som bokstavligen väcker uppmärksamhet, säger Espen Ranvik, VD på GSGroup.

Bilägaren själv är förmodligen inte den enda som märker att BMW:n sladdar ut från uppfarten mitt i natten.

Att titta ut genom fönstret och se de röda baklyktorna när bilen försvinner ut från den egna innergården mitt i natten – det måste vara som en mardröm och något man hoppas aldrig händer, säger Ranvik.

Spårningsteknik ger polisen ett försprång

Frågorna uppstår snabbt: Hur kom de in i bilen? Båda nycklarna är kvar inne i huset. Nu är det dock bråttom att koppla in mer resurser för att få tillbaka bilen.

BMW:n är utrustad med en spårsändare från GSGroup. Kunden ringer larmcentralen och berättar vad som har hänt. En sökning efter fordonet inleds omedelbart.


 – Vi får snabbt en position på bilen och kontaktar polisen. Kort därefter kan de lokalisera och stoppa bilen i Sigtuna, 50 km norr om stöldplatsen. Polisen tar sedan in bilen för teknisk undersökning för att säkra fingeravtryck och DNA, eftersom det här är en unik möjlighet till bevis och vidare utredning, säger Klas Wassberg, Sales Director Recovery på GSGroup.

Tre olika radiotekniker ger bra resultat

Sedan 1992 har GSGroup arbetat och utvecklat spårningstekniker, och under den tiden har mycket hänt.

- Vi använder tre olika radiotekniker för att spåra de bilar som anmäls stulna. Det ger oss fördelen att begränsa området för bilens vistelseort snabbare. När polisen närmar sig utpekad plats kan vi byta teknologi och börja använda den som är bäst lämpad på detaljerade sökningar i mindre områden. Vi ser att detta är av stor vikt för oss eftersom det är bråttom att fånga tjuvarna, innan de kör bilarna ut ur landet, säger Wassberg.

De flesta bilar återfinns inte såhär snabbt, oftast är borta för alltid, när de blir stulna.

– Vi misstänker att det finns professionella ligor som stjäl den här typen av bilar, och BMW av den här typen är särskilt populära, säger Wassberg.

BMW:n är av 2017 års modell och har ett marknadsvärde på drygt en halv miljon kronor.

 

 

 

Relaterade nyheter