Til innholdet

Kriminella nätverk utnyttjar kriser och våra förändrade vanor

Det är inte bara experter på datorangrepp som ser pandemier och kriser som ett fönster av möjligheter. Biltjuvar ser också möjligheter att stjäla när de tror att risken för att bli upptäckt minskar.

- Tyvärr ser vi att brottslingar tenderar att dra nytta av situationer som dessa, säger Aivars Vilnitis, chef för spårningsavdelningen i GSGroup.

Under nästan tre decennier har GSGroup utveckla produkter som spårar och återfinner stulen/förlorad objekt. Vilnitis säger att tjuvar ofta tar chansen när man tror att risken att bli ertappad är liten.

- I dessa tider då många måste stanna hemma och isolera sig i flera veckor blir det naturligtvis mindre bilkörning och ändrade vanor. Detta gör det mer bekvämt för tjuvar att stjäla bilar och annan utrustning, och det minskar också chansen att bli tagna eftersom det är färre människor ute och går på gatorna.

Flera bilar har stulits under de senaste dagarna.

Vilnitis säger att de har sett en ökning av antalet bilstölder de senaste veckorna. Hans hopp är att folk kontrollerar sina bilar mer regelbundet, håller ett vakande öga och rapporterar onormala aktiviteter.

- Att ha dagliga rutiner gör det svårare för tjuvarna att stjäla dina värdesaker. Kontrollera din bil och utrustning dagligen, men se till att göra det vid olika tidpunkter. Dessutom finns det många saker du kan göra för att skydda din bil och utrustning från att bli stulen.

1) Lås bilen även när bilen parkeras hemma eller i garaget
2) Lämna inte bilen i viloläge och särskilt om du inte själv sitter i bilen
3) Välj parkering med belysning och parker i synliga, inte i avlägsna områden
4) Skydda dina nycklar, särskilt om det är en bil med en så kallad Keyless nyckel
5) Var tillräckligt nära för att se din bil när du låser den med en Keyless nyckel, se till att du ser att bilen faktiskt blir låst och att ingenting stör signalen från nyckeln
6) Lagra Keyless bilnycklar i en speciell plånbok som blockerar signaler. Om du inte har en sådan plånbok kan du förvara nycklarna i kylen (+ 5C - + 10C). Glöm inte reservnyckeln

Med teknikens utveckling har tjuvarna gått från en mekanisk och fysisk metod till att fånga upp och blockera signaler. Idag är de flesta bilar utrustade med ett nyckellöst/ Keyless system. En erfaren biltjuv kan stjäla en bil på några sekunder, och från utsidan ser det inte alls ut som ett inbrott.

- En annan taktik som används av dagens biltjuvar är att läsa in/skanna nycklarna genom en dörr eller vägg, säger Vilnitis. Därför måste försiktighetsåtgärder vidtas för att göra det så svårt som möjligt för tjuven. Lyckligtvis finns det många saker du kan göra själv som inte behöver kosta mycket eller ta mycket tid.