Til innholdet

Stulen BMW M2 spårades till ett garage

Bilen har ett värde av cirka 770 000 kr och hittades tillsammans med ett antal andra stulna föremål.

Vi fick ett telefonsamtal från en av våra kunder om att hans bil inte var där han hade parkerat den. BMW M2 va en tävlingens bil som va inlåst i ett delat
garage, och ägaren hade fortfarande båda bilnycklar med sig när han gick för att kontrollera bilen.

• Detta kan betyda att tjuvarna antingen har stulit bilnyckelns information eller någon gång stört signalen från nyckeln när ägaren försökte låsa den, säger Aivars Vilnitis chef för GSGroups spårnings- och återvinningsavdelning.

Vilnitis förklarar vidare att detta är en av orsakerna till att bilstölder är mycket svårare att upptäcka nu.

• Till skillnad från tidigare, där tjuvarna fysiskt bryter sig in genom bilens fönster eller dörrar, behöver man bara avbryta radiosignalerna. En erfaren biltjuv kan bokstavligen stjäla och köra bort en bil på några sekunder. Utifrån ser en sådan handling inte alls ut som ett brott. En tjuv skannar en signal från ägarens nycklar, låser upp dörren, går in och kör därifrån.

Ändrat utseendet på bilen!

När kunden talade med GSGroups larmcentral så startade vi samtidigt sökoperationen för att hitta bilens position.

Läs mer om vad du kan göra själv för att säkra din bil mot stöld (se tidigare artikel)

Genom GSM-triangulering, GPS-positionering och radiosignalspårning kunde teamet spåra bilen och ta reda på den exakta platsen. Tjuvarna var absolut inga amatörer och det visade sig vara en katt och råtta lek!

• Tiden är alltid en viktig faktor i dessa fall. Vi har märkt att flera bilar körs till speciella "fabriker" för att modifieras, så att även ägarna inte känner igen sin egen bil om de passerade bilen på gatan. Detta händer i ökad takt, och det finns en oroande trend bland kriminella nätverk, säger Vilnitis.

Myndigheter och experter på datorattacker har tidigare varnat för att arbete hemifrån gör företagen mer sårbara och utsatta för nätattacker. Andra brottslingar verkar också dra fördel av människors förändrade beteendemönster.

- Lyckligtvis kunde vi snabbt hitta bilens exakta position och ringa polisen som kom. Det är viktigt att hålla dessa människor ansvariga för sina handlingar och att visa att vi inte är villiga att låta dem fly. Jag vill tacka både vårt söksteam och polisen för ytterligare en framgångsrik operation och för ett bra samarbete, säger Vilnitis.