Til innholdet

Tillbakablick: Soffa återfunnen i Danmark

En av våra kunder i Danmark fick upprepade gånger inbrott i sitt sommarhus på Själland. Gemensamt för inbrotten var att kundens skinnsoffa stals. 

Historien vi ska berätta idag har faktiskt 20-årsjubileum. GSGroup eller Guard Systems som vi kallade oss på den tiden, grundades 1992 med affärsidén att lokalisera stulna båtar genom att utrusta båtarna i förväg med en radiobaserad ljudsändare (tracker). Om en båt sedan blev stulen kunde vi med vår egenutvecklade teknik hitta den igen på långt, eller rättare sagt, mycket långt avstånd. Faktum är att det var jordens krökning, att jordklotet är rund, som var vår största utmaning. Vi kom fram till att om vi ​​använder ett eget flygplan skulle vi kunna få kontakt med en sändare på 500 kilometers avstånd. Efter några år vidareutvecklade vi tekniken och utökade även marknadsområdena, allt för att kunna erbjuda våra kunder att spåra mer än bara sina båtar. Detta var fortfarande långt innan världen hade stiftat bekantskap med GSM-mobiltelefoni och GPS-teknik.

 

Dagens berättelse handlar förvisso om ett föremål vi inte brukar spåra, men här skulle vi hjälpa en kund tillsammans med sitt försäkringsbolag att lösa ett speciellt problem. Vår kund i Danmark hade efter flera inbrott i sitt sommarhus tröttnat rejält, så fort huset var återställt efter ett inbrott, och en ny soffa var på plats, fick de inbrott igen. Där soffan stals. Kunden hade därför behövt kontakta sitt försäkringsbolag flera gånger på mycket kort tid gällande att en soffa i hans sommarhus blivit stulen. Det var då en anställd på försäkringsbolaget, som kände till våra produkter och tjänster, kontaktade oss.

 

En sändare installerades i soffa nummer 3 och sedan gick det som kunden befarat, bara några veckor senare hade stugan återigen fått besök av oinbjudna gäster, och den tredje soffan var stulen. Kunden anmälde givetvis inbrottet till polisen, vilket alltid krävs, och kontaktade sedan vår larmcentral. Vi skickade genast upp vårt plan som vid den tiden fanns på Skiens flygplats Geiteryggen i Norge. Efter att planet hade nått en höjd på cirka 10 000 fot får sökoperatören i planet kontakt med spåraren i den stulna soffan.
Planet befinner sig vid det här laget över öppet hav utanför Grebbestad i Sverige. Signalen pekar inte överraskande i riktning mot Danmark och planet fortsätter sin färd mot Själland. En bit in över landet håller planet fortfarande en höjd på 10 000 fot, men plötsligt ändrar signalen riktning och sökaren verkar befinna sig bakom planet. Sökoperatören i flygplanet markerar positionen där signalen ändrade riktning och ber piloten att ändra kurs och göra en sväng åt höger eller vänster och sedan utföra en så kallad cross-mirror, det vill säga att åter navigera dit signalen är som starkast. På detta sätt bildar koordinaten ett kryss som markerar var signalen finns på land. Planet landade sedan på Roskilde flygplats och man flyttar över sökutrustningen till en bil. När bilen riggats med utrustningen informeras dansk polis om vårt ärende och att vi är på väg till ett område som Slagelse polisen ansvarar över. Tillsammans  med polisen kommer man överens om att rapportera tillbaka när man fått ny kontakt med spåraren. När man närmar sig Høng kommun får man kontakt med signalen på nytt och man meddelar polis. Polisen kommer snabbt och får en genomgång i hur systemet fungerar. Sedan följer sökbilen och polispatrullen signalen tills de kommer fram till en bostadsadress. En polis ringer på dörren till bostaden och tar kontakt med de som bor där. Samtidigt går en annan polis med oss runt huset tillsammans med utrustningen som visar maximal signalstyrka på husväggen utanför vardagsrummet. Mannen i huset erkänner att soffan han snyggt har placerat framför sin tv i vardagsrummet inte har kommit dit på ett helt ärligt sätt och får följa med till polisstationen. Vår larmcentral kontaktar kunden och informerar om att soffan var återfunnen. Några dagar senare får vår kund tillbaka sin soffa och vad vi vet har kunden inte haft inbrott eller stöld från sitt sommarhus sedan dess. Det har nu gått 20 år.