Til innholdet

Stölderna ökar bland lantbrukare

I en rapport från Larmtjänst kan man läsa att antalet stulna entreprenadmaskiner slog rekord under 2021. Långa leveranstider, ökade råvarupriser, skenande dieselpriser, kriget i Ukraina och inflationen gör att många tror att stölderna kommer öka ännu mer under 2022.

Skadeförebyggande åtgärder

Vi kontaktade Fredrik Ottersten på Länsförsäkringar för att höra vilka förebyggande åtgärder man som företag kan vidta.

  1. Använd lås – Alla utrymmen där man förvarar maskiner, handverktyg eller andra värdefulla insatsvaror t.ex. kemikalier och gödning, skall vara låsta med ett Klass-3 lås och eventuella fönster skall ha galler.
  2. Töm maskinerna själva – ta in GPS och liknande utrustning när ni är klara för dagen.
  3. Var observanta – Det är vanligt att tjuvarna ”rekar” innan de gör inbrott, var vaksam om ni ser en bil eller personer som inte skall vara på gården.

Läs också: Utrustningskontroll, spårningstaggar som ger dig en överblick

Spårsändare A och O

I många fall där man lyckats återfinna stulna maskiner och fordon finns en gemensam nämnare - det har funnits en spårsändare monterad som tjuvarna inte vetat om.

  • En del nya maskiner har inbyggda spårsändare kopplade till batteriet, men om tjuvarna vet var de skall leta tar det inte många sekunder att kapa kablarna och då försvinner hela poängen med spårsändaren. – Klas Wassberg, Business Unit Manager

GSGroups spårsändare är små och enkla att installera då de inte behöver en extern strömkälla, vilket gör det svårt för tjuvarna att upptäcka dem.

Läs också: Marknadens mest effektiva spårsändare