Til innholdet

Ny GPS-spårningslösning utvecklad av GSGroup för lantbrukare

En ny GPS-spårningslösning utvecklad av GSGroup i nära dialog med dansk polis och branschorganisationen Danske Maskinstationer og Entreprenører syftar till att stävja vågen av stölder mot lantbrukare och maskinstationer.

Flera hundra GPS-enheter har stulits de senaste åren och polisen misstänker att de stulna föremålen har fraktats till Östeuropa. Ett GPS-system för jordbruksmaskiner kostar runt 100 000 kr, och man beräknar att stölderna uppgår till flera miljoner kronor och har drabbat bönderna hårt.

Det har fått både polisen och maskinstationernas branschorganisation att gå ut med en direkt uppmaning till ägarna att säkra sig mot tjuvarna.

"Vi uppmuntrar våra medlemmar att försäkra sig mot stöld så att de är förberedda på våren när det finns risk för en ny våg av stölder", säger chefskonsult Kasper Kjær Jensen från Danske Maskinstationer og Entreprenører.

”Det räcker inte med kameraövervakning. Vi har sett flera fall där tjuvarna har undvikit kamerorna, så vi uppmanar också medlemmarna att markera utrustningen och använda GPS-spårning så att utrustningen kan hittas igen”, säger han.

De många stölderna har fått GSGroup att utveckla en ny branschlösning som gör det möjligt att återvinna utrustningen både före och efter att den passerat landsgränsen.

GSGroup har utvecklat spårningslösningar sedan 1992.

– GSGroup har ett starkt nätverk av lokala, professionella sökteam som arbetar nära de enskilda ländernas polisenheter och därför är våra möjligheter till hämtning mycket goda, säger Sune Andersen från GSGroup.

GSGroup har sitt huvudkontor i Norge och 15 kontor i nio länder, inklusive i Östeuropa.

"Precis som de organiserade brottslingarna verkar vi också över nationsgränserna. Ofta stjäls materialet i ett land, transporteras genom ett annat och säljs i ett tredje. Det är därför vi har ett nätverk av partners som vi samarbetar med över hela Europa", säger Sune Andersen.

Läs mer om våra spårsändare här