Til innholdet

Minns du förra sommaren? Det gör tjuvarna också.

Vår och sommar är högsäsong för stölder av båtar, utombordsmotorer och drev. Norska Vestlands-polisen har redan gått ut med varningar efter ett antal incidenter nyligen.

Sommaren är årstiden att njuta av långa soliga dagar med vänner, familj och slappna av. Vågskvalp, fiskmåsar, sol och båtliv är för många av oss viktiga ingredienser för säsongen. En mindre trevlig aspekt är att våra marinor fylls upp av nytvättade och blankpolerade båtar som kan fungera som en magnet för de med oärliga avsikter. Fritidsbåtar är populära mål för yrkeskriminella stöldligor, och det är både båtar och motorer som stjäls. I Møre och Romsdal uppmanar norska polisen båtägare, marinaägare, båtklubbar och andra att vara på sin vakt kopplat till ett antal stölder nyligen.
Den norska polisen skriver i ett pressmeddelande att de är väl medvetna om att det mestadels handlar om professionella ligor med vinstsyften som är aktiva och ber allmänheten att tipsa om de ser något misstänkt.

 

Ökat med 14 procent

Antal stölder går upp och ner, men första halvåret 2017 stals enligt Finans Norge fler fritidsbåtar och utrustning än på länge. De skriver vidare att detta motsvarar en ökningstakt på 14 procent jämfört med året innan.

Kommunikationschef Stine Neverdal på Finans Norge säger att tjuvarna ofta förbereder sig rigoröst genom kartläggning innan de slår till, och att stöldgodset förs ut ur landet för att säljas vidare.

GSGroup har sedan starten av 90-talet arbetat med lösningar för att spåra och hjälpa till att återta stulna objekt. Där många andra endast levererar en enklare produkt erbjuder GSGroup ett helt ekosystem bestående av teknik i framkant i form av spårsändare, system och App’ar för inställningar och synlighet av objekt (samt möjlighet att söka rätt på objekt med sök-team över hela Europa när så krävs). Detta i samarbete med bland annat försäkringsbranschen och Polis. Lösningarna innebär en ökad trygghet för kunderna och en väsentligt ökad chans att återfå sin båt eller utombordare om den skulle stjälas. Utöver detta ökar chanserna att få fast stöldligorna och på sikt minska risken för fler stölder.