Til innholdet

INTERPOL beslagtog 1 185 fordon

En global polisinsats riktad mot handeln med stulna fordon har lett till att hundratals bilar, lastbilar och motorcyklar har återhämtats på bara två veckor.

Under kodnamnet Operation Carback, samverkade poliser från 77 olika länder i en operation ledd av INTERPOL. Syftet var att öka antalet kontroller vid hamnar och landgränsövergångar för att kunna jämföra fordon och deras ägare mot INTERPOLs databaser och upptäcka potentiella brottslingar eller kriminell aktivitet.

På drygt två veckor ledde Operation Carback till:

  • Identifiering av 1 121 stulna bilar och 64 motorcyklar
  • Arrestering eller kvarhållande av 222 personer - misstänkta för att handla med stulna fordon
  • Frihetsberövande av 8 personer - misstänkta för människosmuggling
  • Upptäckt av 26 st förfalskade fordonsdokument
  • Beslag av 480 000 stulna cigaretter

Polisen slog även till mot verkstäder där man misstänkte att stulna fordon demonteras till delar för att smugglas eller säljas online.

Verkstad i Argentina.

Experter från INTERPOLs enhet för stulna motorfordon placerades på nyckelplatser för att hjälpa till med databaskontroller, utbyta och analysera samt agera utifrån operativa data.

Med fordonsidentifieringsnumren (VIN) vanligtvis borttagna från stulna bilar, gjorde INTERPOL det möjligt för nationella brottsbekämpande myndigheter att få kontakt med biltillverkare för att identifiera fordonets ursprung.

Kontroll i Sverige.

Eftersom stulna fordon ofta stjäls för att finansiera och utföra brottslighet, allt från narkotikahandel, vapenhandel och smuggling av människor till korruption och internationell terrorism, analyserar INTERPOLs generalsekretariats högkvarter underrättelser som samlats in under Operation Carback för att identifiera kopplingar till andra brottsområden.

Fordon återfunna i Finland. 

"Med fordon som vanligtvis smugglas bortom gränserna och som hamnar tusentals mil bort från där de stals, är en internationell operation som Carback avgörande för att göra det möjligt för polisen att ta itu med nätverken bakom global bilhandel" - Ilana de Wild, Interpols chef för Organized and Emerging Crime.

Bilder: INTERPOL