Til innholdet

Avslöjad av dold spårsändare: Tjuv får två års fängelse

Spårningsutrustning från GSGroup ledde polisen till den 43-åring som nu dömts till två års fängelse av rätten i Sønderborg. Mannen döms för grov stöld av bl.a. GPS-utrustning till ett värde av ca 2 miljoner SEK.

Vid ett inbrott i en maskinstation, en morgon i april 2021, stals fem GPS-system. Ett GPS-system för en lantbruksmaskin kostar mellan 100 000 och 200 000 kronor och de senaste åren har både lantbruk och maskinstationer över hela landet drabbats hårt av inbrott, där tjuvar har riktat in sig på GPS-system.

Därför har GSGroup i samarbete med branschorganisationen Danske Maskinstationer & Entreprenører (DM&E) tagit fram en spårningslösning för GPS-system. I ett av de stulna GPS-systemen satt en spårsändare från GSGroup.

"Vi fick en signal om att utrustningen befann sig vid den dansk-tyska gränsen och kontaktade därför både dansk och tysk polis. Samtidigt aktiverade vi vårt tyska sökteam, de följde spåret efter bilen som körde österut. Vi befarade att bilen var på väg till Polen och hade därför en polsk sökgrupp i beredskap via vårt kontor i Litauen” säger Area Sales Manager Sune Andersen från GSGroup.

Efter sex timmars jakt kunde tysk polis stoppa en Mercedes Sprinter-minibuss i vilken den nu dömde tjuven befann sig.

I minibussen hittade polisen bland annat 26 GPS-skärmar och 16 GPS-antenner till ett värde av 2 002 467 kronor. De fann även 35 bärbara datorer, 54 iPhones värda cirka 420 000 kronor, över 24 kilo silver inklusive silverbestick och drygt 10 kilo smycken till ett totalt värde av 2 101 725 kronor.

Mannen utlämnades till Danmark den 9 juli, där han häktades och sedan dess suttit fängslad. I december dömde rätten i Sønderborg den 43-årige mannen till två års fängelse och utvisning för grov stöld.

Han dömdes även för stöld av de föremål som polisen ännu inte hittat någon ägare till. De fem GPS-systemen med spårningsutrustning har återbördats till sina ägare.

Sedan 1992 har GSGroup arbetat med att spåra och återfinna förlorade objekt och idag är vi en av Europas ledande leverantörer av sensorteknik.

”GSGroup har ett starkt nätverk av lokala, professionella sökteam som arbetar nära de enskilda ländernas polisenheter och därför är våra möjligheter att spåra och återfinna förlorade objekt riktigt goda. Precis som de organiserade brottslingarna verkar vi också över nationsgränserna. Ofta stjäls utrustningen i ett land, transporteras genom ett annat och säljs i ett tredje. Det är därför vi har ett nätverk av partners som vi samarbetar med över hela Europa.”  säger Sune Andersen.

GSGroup har femton kontor i nio länder, inklusive Östeuropa. Huvudkontoret finns i Norge.