Til innholdet

Allt du behöver veta om tomgångskörning

Tomgångskörning, eller idling på engelska, innebär att man kör en fordonets motor utan att fordonet är i rörelse. Denna praxis anses ofta onödig och slösaktig, då det kan leda till ökad bränsleförbrukning och utsläpp. Vi har samlat allt du behöver veta om tomgångskörning, vad det är, varför det är skadligt och vilka åtgärder som kan vidtas för att minska eller eliminera det.

Vilken är den vanligaste anledningen för tomgångskörning?

Den vanligaste tiden för tomgångskörning är när föraren väntar på någon eller något medan motorn går i tomgång. Detta kan ske på parkeringsplatser, utanför butiker, på flygplatser eller järnvägsstationer, utanför skolor, sjukhus och andra offentliga platser där föraren inte vill stänga av motorn eftersom de planerar att köra iväg snabbt efter att ha väntat.

Andra vanliga situationer där tomgångskörning kan förekomma inkluderar när föraren försöker att värma upp eller kyla ner bilen innan de börjar köra, eller när föraren försöker att ladda bilens batteri medan motorn går i tomgång.

Oavsett situationen är det alltid bäst att undvika tomgångskörning så mycket som möjligt och stänga av motorn när du inte behöver köra bilen. På detta sätt kan du spara bränsle, minska utsläppen och bidra till att skydda miljön och hälsan.

 

Vad är det viktigaste skälet till att undvika onödig tomgångskörning?

Det viktigaste skälet till att undvika onödig tomgångskörning är för att minska luftföroreningarna och skydda miljön. När en bil står på tomgång släpper den ut avgaser och skadliga partiklar, såsom kväveoxider, koldioxid och kolmonoxid, som kan skada både människors hälsa och miljön. Onödig tomgångskörning bidrar också till att öka bränsleförbrukningen, vilket innebär att du behöver fylla på bränsle oftare och därmed spendera mer pengar på bensin eller diesel. Att undvika onödig tomgångskörning är en enkel och effektiv åtgärd för att minska luftföroreningarna, spara bränsle och skydda miljön.

Vad säger lagen om tomgångskörning? Kan man få böter? Vad kostar det att låta bilen står på tomgång i en timme? Svaret på alla dessa frågor, och mycket mer finner du här. 

 

Relaterade nyheter